2011. december 10., szombat

Facebook

 Facebook....
Mikor kiejtjük ezt a szót, mindenki tudja, hogy mire gondolok. Ez a világ talán legismertebb közösségi oldala, ami számos alkalmazással és egyéb érdekességekkel rendelkezik. Témákat telepíthetünk vagy hozhatunk létre kedvünk szerint és számtalan alkalmazás, szavazás, chat, web camera stb. van rajta. Szinte nincs olyan tinédzser, aki ne lenne fent rajta, vagy legalábbis ne ismerné. Sőt, már az sem ritka, hogy a szüleink is fent tanyáznak rajta, ami néha kellemetlen helyzeteket szül.
Sokan vannak akik istenítik és sokak szidják. Az biztos, a kitalálója, Mark Zuckerberg már nem szegény ember.
Miért is szeretjük mi ezt a közösségi portált? Hisz miben különbözik a többitől? Miben más mint a Myvip, Twittwer, Iwiw stb. ?
Talán az is közre játszhat a sikerében, hogy bizonyos telefon szolgáltatóknál ingyen elérhető mobilról, így nagyon sokan használják ilyen formában is.
Sokan vannak akik csak arra utaznak, hogy meglegyen a kb. 5000 ismerősük. Igazából ezek negyedét sem ismeri, hiszen hogy is ismerhetnénk Egy Almát, Csak egy XD-t, Anyád Vagyok-ot vagy egyéb különös, ám semmit mondó névvel rendelkező egyént? A sok animésről már nem is beszélve... Plusz az a tény sem elhanyagolandó, hogy rengeteg csaló csak arra vár, hogy behálózza semmit sem tudó áldozatát. A pedofilok előszeretettel böngészgetik a fiatal lányok és fiúk képeit, amiket pedofil oldalakra töltenek fel, így veszélybe sodorva sok-sok fiatalt.
Vannak ostoba emberek is, akik még a telefon számukat is megadják, vagy egyéb elérhetőségüket.
Persze arról nem is beszélve, hogy sokan csak leszednek egy emo modell (sok lány csinálja ezt) képét és úgy állítja be, mintha az ő volna. A rosszabbik esetben pedig más személyektől lopják a képeket, adatokat.
Mindenféle bonyolult statisztika nélkül is bátran ki lehet jelenteni, hogy a Facebook közösség nagy része nőnemű. A nők egyébként is szeretik magukat mutogatni, főleg ha valóban szépek. Viszont sokan csak egy kis bizalom növelés gyanánt töltenek fel magukról képeket. A félmeztelen, mellkidobós képek látványa is minden napi. A kép azonban ne tévesszen meg! Ezeket számos módon lehet befolyásolni! A bőrhibák, az arc valódi kinézete simán átalakítható. Egy vödör smink, egy kis játék a fény-árnyék hatásokkal, vagy némi Photoshop sok mindenen változtathat. Attól, hogy az arc szép (ami nem is biztos!) még a test sem elhanyagolandó! Sok kövér embernek az arcán nem nagyon látszik a súlyfeleslege, így könnyedén azt hitetheti el magáról, hogy milyen karcsú és modellszerű! S az egyéb női praktikák is sokat nyomhatnak a latba. Gondolok itt például hasbehúzás, a kicsavart, fura pózok, amikben nem látszódik a súlyfelesleg, és az életlen, rossz minőségű képeken sem látszódik az, ami valóban ott van....

S annak bizonyítékai, hogy mennyi retardált, buta ember böngészi e weboldalt azokra jó példa a kommentvitez.blog.hu-hoz hasonló oldalak. Persze itt is vegyesen van minden, sok úgynevezett üzenőfali bejegyzés is olvasható, amiket néhány idióta osztott meg. Főleg az emberi butaságot, írástudatlanságot, hülyeséget, az ész hiányát figurázza ki és tálalja nekünk. Ez sokakat dühít, -főleg ha ő maga is szenvedő alanya lesz egy ilyen kommentvitez-es bejegyzésnek -de jómagam és még sokan mások szívesen olvasgatják ezeket.
Most pedig a nagy kérdés: Mire is való a Facebook?
A válasz talán az, hogy ismerkedésre. Sokan csak itt nagymenők, viszont a valóéletben béna semmirekellők. Nagy a szájuk, hisz a világhálón keresztül különösebb veszély nem fenyegeti őket, főleg ha nem vállalják fel igazi kilétüket.
Persze vannak pozitívumok is. Sokan csak itt tudják a kapcsolatot tartani, mert esetleg elköltöztek vagy eleve neten keresztül ismerkedtek meg. Jó barátságok, esetleg szerelmek is szövődhetnek és nagyon jó kis társaságok verődhetnek össze bizonyos csoportokban. Én személy szerint nagyon szeretem a MONDO magazin Facebook oldalát, hisz sok azonos érdeklődésű ember gyűlt már össze, és hagyják, hogy kifejezzük önmagunkat és nem szabnak gátat a kreativitásnak sem. Arról nem is beszélve, hogy a szerkesztőség is nagyon aktív, rólunk nem is beszélve.

A barátokkal is sokat lehet hülyülni, viszont hamar felkerül minden és már abban a pillanatban a legkisebb eseményről is tudunk. Nem kell néznem a Való Világot, csak bejelentkezek és már tudom, hogy ki esett ki. Ezenkívül időjárás jelentésnek sem utolsó! És mindig tudom, hogy éppen ki készül aludni, vagy ki van már ébren. Esetleg kik szakítottak vagy jöttek össze, kinek milyen a kedve és ki milyen bölcsességet idéz. Olyan, mint egy virtuális falu, ahol igazából senki sem az, akinek mutatja magát, de azért mindenki tud mindenkiről mindent. Én persze nagyon szeretek a botrányos bejegyzéseken, fotókon, videókon, veszekedéseken csámcsogni, és szívesen olvasgatom. Azonban a közvetett kommunikáció sok buktatóval jár.
Chaten keresztül bármit mondhatunk magunkról, és nem tudhatjuk igazából milyen ember az, akivel beszélünk. Lehet, hogy azt írja, hogy milyen jó kedve van, közben meg lehet éppen az ereit készül felvágni. S hogy a "lájk és... ", "ahány lájk..." "küldj egy számot üziben.." kezdetű mondatokról már ne is beszéljek!!! Azt meg már meg sem merem említeni, hogy még a Pápa is fent van.... x) 
Tehát összefoglalva igazából nem sok értelme van ennek az egésznek, viszont szórakoztató, idióta, nevetséges, kiszámítható, néha unalmas és sablonos és még órákig sorolhatnám.
Mint mindennek ennek is megvannak a maga előnyei s hátrányai.
De azért még is szeretjük valamilyen szinten ♥

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése