2014. július 18., péntek

Rajzcsoportok szerintem

Tegnap óta gondolkodom azon, hogy megírjam-e a cikket vagy se, de úgy döntöttem, hogy végül is miért ne?
Ez a bejegyzés a Facebookon található rajzcsoportokról fog szólni, mert azt hiszem nekem is ki lehet fejteni a véleményemet ezekről a csoportokról. Szerintem ha azt mondja nektek valaki, hogy Facebook és rajzcsoport, akkor egyből a RajzMánia jut eszetekbe. A csaknem 27 ezer tagot számláló csoport igen sokfajta emberből tevődik össze. Rajzokat nem igen posztoltam oda, össz-vissz talán 3 munkámat mutattam meg. Az embereknek tetszettek is, nem arról van szó, hogy valaki mélységesen megsértett. A kritikát amúgy is tűrni kell és egy ilyen nagy létszámú csoportban záporoznak is rendesen. Csak sajnos rengeteg olyan megmondó ember is akad, akinek szépérzéke és műveltsége nem igen van, ha megkérdezném tőle, hogy ki volt pl. Delacroix nem igen tudná rá a választ. Vagyis biztos tudná, hisz ráguglizna.
Azt vettem észre, hogy ezekben a csoportokban nemigen nézik a technikai tudást, csak az a lényeg, hogy minél élethűbb legyen az adott alkotás. Amivel semmi baj nincs mindaddig, amíg az alkotó nem fültisztítópálcikával kenegeti a grafitot és így is 400+ likeja van és az égig magasztalja mindenki, aki meg szól azért, mert rajzilag igencsak nagy hibát követve kente a grafitot azt lehúzzák a francba, jönnek az oltogatások.
Annyi gyönyörű, művészi kép is kikerül, de igazán senki sem törődik velük, pedig látszik rajtuk, hogy van mögötte tudás és nem csak youtube-os videókat nézegetve tanultak meg másolni. Ezzel sincs semmi baj addig, amíg tudunk szelektálni. Rengeteg rajzos tutorial kerül fel a tecsőre nap mint nap és egyik másik tényleg rengeteget tud segíteni, de van, aki szintén csak a többi videós videóiból tanult meg valahogy rajzolni és mondjuk helytelenül lesett el valamit, van egy rossz beidegződése, vagy az, akitől tanult szintén rosszul csinált valamit.

Persze itt most előkerülhet az a téma, hogy az alkotói szabadság, meg hogy könnyen beszél az, aki ezt tanulja , milyen jogon mondok én ilyeneket, én is csak kezdő vagyok stb. stb.
Igen ám, csak aki ezt tanulja évek óta és látja, hogy mennyi egyforma, huszadrangú szemrajz, portré, lopott rajz vagy ötlet (konkrétan tegnap azon akadtam ki, hogy a RajzMániAnime csoportba egy csaj olyan szépen ellopta az egyik rajzomat, vagyis az ötletet, hogy csak na. A kedvencem az volt, amikor a Mondo Rajzrovatból valaki csak szimplán lefényképezte a rajzokat és sajátként tette fel. xDD De én nem balhézok. Kiléptem a francba, mert felesleges még ezzel is idegesítenem magam, épp elég most az, ami itthon megy. ) van ezekben a csoportokban, azok igazán nem is próbálkoznak többé azzal, hogy megosszák a mélyentisztelttel a munkáikat.
A kedvenceim még is a mazochisták, akik golyóstollal állnak neki egy A/3-as méretű rajznak. xD Kérdezem én: mi a ráknak, mikor még a színes ceruza is gyorsabb és kevésbé önpusztítóbb. Plusz miért találták ki a festékeket? :'D
De tanácsot amúgy meg nem nagyon kell várni az itteniektől, általában mind csak a sajátjával van elfoglalva, akik kommentelnek, azok is csak lehúznak, hogy ez meg az szar, csak azt nem mondják miért, vagy dicsfény és ódák rólad de az is indok nélkül maradva.

Amit szintén nevetségesnek tartok, az a Szabályzat. Úgy se olvassa el senki, úgy se tartja be szinte senki és emiatt is állandóan megy  a vita mindenhol. Már létrehoztak egy Dark csoportot is, mert ha már 2 csepp vér megjelenik egy rajzon és azt csak a sima RajzMániára töltöd fel, akkor az 50-60 éves otthon ülők egyből jelentik is be sértőnek és leoltanak a francba, hogy ez a Dark csoportba illik, pedig a művészetnek az is része, hogy az ember megmutassa belső világát és az nem csak a giccses kis pillangókról, az elcsépelt tájképekről, a kopírozott portrékról szól. Igen is nonfiguratív, elvont és furcsa dolgoknak is helye van ebben a világban, csak valahogy ezekben a csoportokban ez nem elfogadott, mert mondjuk egy szimbólumokkal teli képen gondolkodni kell, míg egy cicuskára csak rá kell nyomni a lájkot. Egyértelmű, hogy az emberek 90%-a a cicuskát választja, mert az most amúgy is menő, hogy mindenki macskás és hát miért is gondolkodnának egy kép mély jelentésén, miért keresnék az alkotó lelkének apró rezdüléseit egy-egy művészien megfestett képben? Tök felesleges. Ugye? Szerintem is. -.-

De lássuk be, nem mindig és mindenhol ilyen vészes a helyzet. Sajnos az esetek 80%-ban a fent leírtak fordulnak elő, de vannak igazi műértő és műszeretők is rejtve ezekben a csoportokban. Sőt, van olyan animés rajzos csoport, amit nagyon imádok. Az összes nagy magyar anime rajzolóval és deviantartos tündérkével fel lehet ott venni a kapcsolatot, minden nap elbűvölnek a gyönyörű rajzaikkal és bármi van ők értelmesen, türelmesen elmagyarázzák, hogy szerintük mi nem jó, mit kell javítani, de ez meg az csodás és ezt és ezt ki kell emelni mert ez nagyon tetszik stb. Szóval elég kevesen, kb. 500-an vagyunk és nem nagyon vannak új tagok és szelektálni is szoktak, mert nekik fontos az, hogy mindenki aktív legyen és egy jó közösséget alkotva próbáljuk meg kihozni egymásból és magunkból a legjobbat. Szabadon lehet reklámozni, nem bántanak azért, ha saját stílusodban alkotsz, akármilyen másokat nem sértő rajzocskát ki lehet posztolni, sőt elég ritkán, de csinálnak első vagy többlinkelős posztokat, ahol a leggyorsabbak saját karaktereiket belinkelve a posztolótól kapnak egy skiccet az ő stílusában készített linkelt rajzokról mindezt ingyen és csak azért, mert olyan kedvük van. :)
Nem nagyon van vita, de ha van akkor a végére elsimítják vagy poént csinálnak belőle. Vannak beszélgetős témák is, ahol mindenki kifejtheti a saját véleményét és ehhez nem kell az admint megkérdezni, ha valami csípi a csőröd a rajzok terén, nyugodtan megvitathatjátok.
Nincs kisregény hosszúságú szabályzat. Íratlan szabályok vannak, amiket az értelmes ember magától is kitalál. :)
Sajnos csak 2 ilyen csoportot ismerek, ami valójában egy, mert ugyan azok hozták létre és kb. ugyan azok vannak benne, szóval van egy pár apró éden a Facebook csoportok trutymós tengerében, ahol igenis értékelik a valódi művészetet.

Lehet elég negatívan írtam a Rajzmánia csoportokról, de ez a véleményem és kiállok mellette. Kíváncsi vagyok hová és meddig fog ez fajulni. Valószínűleg nem tudom meg, hisz tegnap minden ilyen Rajzmániás csoportból kiléptem. Persze nem minden ember olyan ott sem, akinek nem inge ne vegye magára. ;)


2 megjegyzés:

  1. Teljesen igazad van, a Rajzmánia csoport tényleg szörnyű, az élettelen tömegrajzaival együtt. Az adminok kiskorukban valószínűleg sohasem rajzoltak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. És a cikk megírása óta szerintem csak még rosszabb lett a helyzet. ._.

      Törlés